Ilustração e Mural por Natty Peach
Scorpaena scrofa Linnaeus (1758)
Scorpaenidae (RSE)PT - Rascasso-Vermelho
EN - Red scorpionfish / Large-scaled scorpionfish
FR - Rascasse rouge / Chapon
ES - Cabracho / Calbracho
- Tamanho médio: 30 cm
- Profundidade: 20 – 500 m
- Longevidade: ~20 anos
- Identidade: Solitário e sedentário, principalmente noturno
- Local: Zonas rochosas e fundos de corais
- Alimento: Crustáceos, moluscos e pequenos peixes
- Pesca: Arrasto, emalhar e palangre
- Tipo: Ovíparo
- Desova: Maio a Agosto
- Maturação Fêmea: ~25 cm
- Maturação Macho: ~20–22 cm
- Período de Incubação: 4 a 8 dias
- Fecundidade: 11.000 a 60.000 ovos
- Average size: 30 cm
-
Depth: 20 – 500 m
-
Lifespan: ~20 years
-
Behavior: Solitary and sedentary, mainly nocturnal
-
Habitat: Rocky areas and coral bottoms
-
Diet: Crustaceans, mollusks, and small fish
-
Fishing method: Trawling, gillnetting, and longlining
-
Reproduction type: Oviparous
-
Spawning season: May to August
-
Female maturity: ~25 cm
-
Male maturity: ~20–22 cm
-
Incubation period: 4 to 8 days
- Fecundity: 11,000 to 60,000 eggs
Least Concern (LC) means it has been evaluated against the Red List criteria and does not qualify for Critically Endangered, Endangered, Vulnerable or Near Threatened.
- O Rascasso pertence ao grupo dos peixes escorpião (família scorpaenidae) que engloba as espécies de peixes mais venenosas do mundo. A denominação de scorpaena foi atribuída pelos romanos porque a picada deste género de peixe lembrava as mordidas dos escorpiões.
- Os espinhos da barbatana dorsal possuem glândulas que produzem e armazenam veneno.
- É um veneno termolábil pelo que pode ser desativado pelo calor.
- Na costa portuguesa existem 5 espécies de rascasso de coloração variável que usam o mimetismo e a camuflagem para capturar as suas presas.
- Disfarçado de rocha, surpreende as suas presas aspirando-as com a boca de uma só vez.
- The Red Scorpionfish belongs to the family scorpaenidae which includes the most poisonous fish species in the world. The name scorpaena was given by the Romans because the sting of this type of fish resembled the bites of scorpions.
- The dorsal fin spines have glands that produce and store venom.
- It is a thermolabile poison so it can be deactivated by heat.
- On the Portuguese coast there are 5 species of Scorpionfish of varying coloration that use mimicry and camouflage to capture their prey.
- Disguised as a rock, it surprises its prey by sucking them in with its mouth at once.
Informação ciêntífica em colaboração com Ana Magalhães Ferreira
Bióloga marinha especialista em biologia pesqueira, amostragem biológica, taxonomia e biodiversidade marinha, esclerocronologia, SIGs.
Scientific information in collaboration with Ana Magalhães Ferreira
Marine biologist specialized in fisheries biology, biological sampling, taxonomy and marine biodiversity, sclerochronology, and GIS.